Tenis Kort Zemin Kaplama

Tenis Kort Yapımı, Tenis Kort Maliyetleri, Tenis Kort Zemin Kaplama

Anahtar Teslim Tenis Kort YapımıKapalı Tenis Kort Yapımı , Açık Tenis Kort Yapımı, Sentetik Tenis Kort

Oyun alanı çizgileri halının üstüne dokunarak montajını yaptığımız tenis halıları, standart top sıçrama ve hız normlarına uygun olarak üretilmektedir.

Tenis kortları isteğe ve ekonomik faktörlere bağlı olarak açık veya kapalı çok değişik malzemelerle kaplı olarak yapılabilir. Örneğin açık alanlarda yapılan çim kortların yapımı ve bakımı, sentetik malzemeden yapılan kortlara göre oldukça pahalıdır. Her açık kort kaplamasının altında veya yanında yağmur suyuna karşı drenaj katmanları yapılır.

 

Tenis Kort Yapımı

– Çevre hatıl betonu dökülerek bir havuz oluşturulur ve betona ankarajlar yerleştirilir.
– Kırmataş ile havuz doldurulur ve üzerine beton dökülerek düz bir satıh elde edilir.
– Demir konstrüksiyonlar ve çevre teli montajlanır.
– Tenis kortu kapalı ise üst makaslar montajlarnır ve branda ya da plaspanel ile kaplanır.
– Seçilen tenis kortu zemin malzemesi (suni çim halı, yerinde döküm EPDM ya da akrilik zemin) uygulanır.
– Zemin suni çim ise kenar çizgileri kesilerek beyaz çizgiler yapıştırılır, diğer zeminlerde boyama yapılır.
– Suni çim zeminde kum dolgu yapılır ve tenis kortu fırçalanır.
– Tenis kortu filesi yerine montajlandıktan sonra kort oyuna hazır hale gelir.

Tenis Kortu Zemin Çeşitleri

Sentetik Kort :
Suni çim, akrilik, poliürethan, EPDM – sentetik kauçuk veya sentetik malzemeler ile kaplanmış kortlardır. Bu tür kortlarda oyun malzemeye göre hızlı veya yavaş olur. Australian Open bu tür bir kortta düzenlenir. Maliyeti diğer zeminlere göre daha düşüktür ve bakımı kolaydır.

Toprak Kort :

Yüzeyi kırmızı kille kaplı, kırık taş ve tuğla katmanlarından oluşan kort türü. French Open bu tür bir kortta düzenlenir. Zemin esnek olduğu için kaslar açısından daha sağlıklıdır. Toplara kayarak da vurabileceğiniz için sakatlanma riskini azaltmaktadır. Oyunu yavaşlatır. Sürtünme katsayısı 0.60 civarıdır. Hem performans, hem de kulüp oyuncuları için zevkli ve çekişmeli oyunlara neden olur. Karlılığı düşüktür. Kış aylarında don olan bölgelerde ve aşırı yağmurlarda kort kullanılamaz. Turnuva ağırlığı olmayacak ve sıcak bölgeler için daha uygundur. Kuruluş maliyetleri hemen hemen aynıdır. Ancak toprak kortların bakım masrafları yüksektir. Devamlı sulanmaları, işçi bakımı ve çizgilerin yenilenmesi gerekmektedir. İyi yapılmadığı takdirde, kış aylarının devamında kortlar aşırı yumuşak kalarak oyun kalitesini bozabilirler.

Çim Kort :

Bakımı ve yapımı pahalı olduğundan çok çok az vardır. İyi bir drenaj gerektirir. Ancak oyun için hızlı bir sahadır.Wimbledon bu tür bir kortta düzenlenir.

Sert Kort :

Asfalt veya beton kaplı kortlardır. Oyunun hızı kaplamanın pürüzlülüğüne göre değişir. Asfalt üzeri boyalı kortlar hızlı olur. US Open bu tür bir kortta düzenlenir. Sert kortlarda eğer kaliteli malzeme kullanılırsa ve kauçuklu ara katlar atılırsa, toprak kadar olmasa bile zemin esneklik kazanacaktır. Turnuva oyuncuları gibi her gün saatlerce oynanmayacaksa, kısa oyunlar için sert zemin sorun yaratmaz.

Tenis Kort Maliyeti Etkileyen Faktörler

Tenis kortu maliyetini etkileyen en önemli faktör zemindir.
Tenis kortları zeminde kullanılan malzemelerin kalitesine göre daha fazla maliyetli olabiliyorlar, kullanılan kum, mıcır, kauçuk ve kum gibi malzemeler yapım maliyetini yukarıya çeken unsurlardır.